Visit of Prince Radu and Nicolae of Romania to UnASM

Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României şi Principele Nicolae au vizitat, la 23 februarie curent, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Vizita a început în dimineaţa când, Alteţele Lor au fost întâmpinaţi de rectorul instituţiei, Acad. Maria Duca şi M.C. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM.
Rectorul le-a prezentat înalţilor oaspeţi o informaţie generală despre Universitate, menționând performanţele obţinute în ultimii ani şi implicarea instituţiei în cadrul diferitor activităţi la scară naţională şi internaţională. Ulterior, înalţii oaspeţi au vizitat mai multe săli de studii, Alteţele Sale familiarizându-se  cu procesul de studiu al studenților. De asemenea, Principii Radu şi Principele Nicolae au vizitat Centrul de Biologie Moleculară, unde cercetătorii centrului Tabără Olesea şi Şestakova Tatiana au efectuat o mică introducere în metodele moderne de cercetare în domeniu, iar prorectorul pentru Relaţii Internaţionale şi Informatizare Informatizare, dr. Andrian Delinschi, le-a prezentat onoraţilor oaspeţi Biblioteca Universităţii.
După ce au făcut turul Universităţii, Alteţele Lor au fost invitaţi în Sala Senatului, unde au avut o întâlnire cu corpul didactic, academicieni, studenţi, masteranzi și doctoranzi. D-na rector Maria Duca a menţionat că pentru instituţia pe care o conduce, dar şi pentru ea personal, aceasta zi este una remarcabilă şi va rămâne atât în istoria instituţiei, cât şi în inimile celor prezenți.
În cadrul acestei întruniri, rectorul şi-a dorit să finalizeze turul prin viziunea unor tineri cercetători şi studenţi care au contribuit la ceea ce instituţia a realizat până în prezent, oferindu-le cuvântul unor studenţi care au beneficiat de mai multe distincții la nivel național și intrnațional. Emeriții studenţi au exprimat înalta apreciere pentru posibilitatea de a realiza coeziunea între românii de pretutindeni prin întâlniri de acest gen, dar şi diverse activităţi la care participă cu mult interes.
Spre final, rectorul Maria Duca a solicitat permisiunea Alteţei Sale Radu, Principe al României de a-i acorda onorificul titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii AŞM, la care Alteţa Sa a mulţumit pentru gestul deosebit din partea Universităţii.

Alteţele Sale Regale s-au arătat încântaţi de vizita la Universitate, menţionând că tot ce au văzut,  sălile de studii, laboratoarele şi biblioteca arată impresionant, la care au mai adăugat că atunci când vizitează orice comunitate din R. Moldova, cel mai puternic sentiment pe care îl au este iubirea şi căldura oamenilor de aici. Principele Radu a subliniat că interesul pentru şcoală, este un interes pe care Familia Regală l-a manifestat dintotdeauna „Sper din inimă ca această vizită să fie prima şi să nu treacă prea mult timp până când o vom face pe a doua şi să vă promit că tot ceea ce ţine de noi vom face pentru ca racordarea voastră la lumea universitar-europeană, pe care aţi început-o cu atât de mult succes să continue şi să vă ajutăm pe cât putem. Mă bucur foarte mult pentru această deschidere spirituală şi spre modernizare şi sper să vă văd cât mai curând”, a subliniat Principele Radu, mulţumind pentru ospitalitate.

Adrian Delinschi, Prorector relații internaționale și informatizare