Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
Stagiile de practică, prin conţinutul său curricular, asigură formarea competenţelor profesionale şi de cercetare ştiinţifică, contribuind la formarea unui specialist competitiv în domeniu. Practica pentru ciclul I include trei stagii diferenţiate pe ani de studii: de iniţiere în specialitate (a.I), de specialitate (a.II) şi practica de cercetare, documentare şi redactare finală a lucrării de licenţă (a. III), care se desfăşoară conform curriculum-ului elaborat de către responsabilul de practică şi se creditează similar altor discipline incluse în planul de învăţământ
În funcţie de obiectivele Programului de studii, activitatea practică preia diverse forme pasive şi active de studiere şi cercetare, nu doar în aulele Universităţii, dar şi pe teren, în laboratoarele Institutelor de cercetare, precum şi într-un şir de structuri / organizaţii economice ale RM, ce ţin de domeniul profesional respectiv.
Succesul absolvenţilor pe piaţa muncii depinde în mare măsură de gradul în care aceştia se familiarizează cu standardele pe care le presupune practicarea profesiei pentru care s-au pregătit. Din acest considerent, şcolile ştiinţifice cu renume, cercetătorii experimentaţi şi utilajul din dotarea laboratoarelor din institutele de profil asigură cele mai bune condiţii de dezvoltare a competenţelor profesionale, în special a abilităţilor practice de realizare a investigaţiilor corespunzătoare exigenţelor moderne.
În vederea atingerii obiectivelor planificate, studenţilor USDC le sunt asigurate: curriculum-ul, indicaţiile metodice, sarcinile individuale, etc., corespunzătoare stagiului de practică. De asemenea, stagiarii sunt informaţi, de către responsabilul de tutoriat şi şeful catedrei/decanul facultăţii, despre obiectivele stagiilor planificate în laboratoare de cercetare/alte structuri şi modalităţile de evaluare a stagiilor de practică.
Administraţia USDC a elaborat un ghid metodic „Cerinţe de elaborare, prezentare şi evaluare a tezelor de licenţă şi masterat”, adresat studenţilor, conducătorilor ştiinţifici, membrilor comisiilor pentru evaluarea tezelor şi care prezintă reguli de elaborare şi susţinere a tezelor de an, licenţă şi masterat în cadrul Universităţii de Stat „Dimitrie Cantemir”.