Astăzi, 22 iulie 2020, în Muzeul de Istorie a orașului Chișinău a avut loc ceremonia de...
F.02.O.05 | Credite 10 |
Semestrul de primăvară
Titular de curs: conf. univ. Boian Ilie, e-mail: boian@meteo.md
Eligibilitatea: Program de masterat
Pre-rechezit: diplomă de licenţă
Structura: curs teoretic – 90 ore (6 ore săptămânal)
activităţi individuale ale studentului – 210 ore
Activităţi formative
Cursul Schimbări climatice constituie un studiu integru, destinat pregătirii aprofundate şi specializării viitorilor geografi, având menirea familiarizării masteranzilor cu fenomenul global privind schimbarea climei. De asemenea cunoaşterea cu factorii ce determină aceste schimbări,consecinţele şi măsurile de adaptare la noile condiţii climatice. Pe parcursul orelor, în special celor de laborator, masteranzii vor fi capabili să se familiarizeze cu Inventarul naţional de gaze cu efect de seră, cu metodele de evaluare a vulnerabilităţii diferitelor sectoare ale economiei naţionale la schimbările climatice, cu principalele măsuri de adaptare la noile condiţii de mediu. Deprinderile, priceperile şi cunoştinţele căpătate în cadrul studierii acestui curs vor oferi studenţilor posibilitatea de a înţelege şi a însuşi mai profund şi mai complex legităţile naturii.
Conţinutul cursului
Convenţia-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei. Descrierea generală a activităţilor destinate pentru implementarea Convenţiei. Protocolul de la Kyoto şi angajamentele Părţilor. Sistemul naţional de observaţie şi reţeaua de supraveghere a mediului. Comunicarea Naţională Doi a Republicii Moldova, elaborată în cadrul Convenţiei-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei. Inventarul naţional de gaze cu efect de seră (GES). Prognoza emisiilor de GES şi evaluarea potenţialului de atenuare. Măsuri de atenuare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Scenarii privind schimbarea climei. Evaluarea vulnerabilităţii şi măsuri de adaptare a economiei naţionale la noile condiţii de mediu.
Lista surselor bibliografice obligatorii la curs
Daradur M., Cazac V., Mihăilescu C., Boian I., Monitoringul climatic şi secetele, Chişinău, 2007; Rapoartele I-IV IPCC, Climate Change. Comunicarea Naţională Doi a Republicii Moldova elaborată în cadrul Convenţiei-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei; Lasse G., Climat Moldavskoi SSR, Leningrad 1978.
Evaluarea
Activitatea masterandului va fi monitorizată la fiecare tip de activitate şi va fi apreciată prin note. La sfârşitul cursului va avea loc examenul final (180 min., scris), care va include un test complex de întrebări la nivel de cunoaştere, integrare şi aplicare a cunoştinţelor. Nota finală se va constitui din reuşita academică demonstrată la lucrările de control (20%), activităţile individuale (teme, referate, proiecte, studii de caz etc.) (20%), testarea periodică prin lucrări de control aplicaţiile practice în laborator (20%) şi examenul final (40%).
Onestitatea academică
Lucrând în cadrul acestui curs este important de dezvoltat spiritul de echipă şi de lucru în grup. Vă încurajez să vă ajutaţi reciproc în cadrul seminarelor şi activităţilor multimedia, efectuând temele în cadrul activităţilor individuale, dar...... r e ţ i n e ţ i ... fiecare temă, activitate sau lucrare prezentată spre evaluare trebuie sa fie una personală. Nu se acceptă plagierea, copierea, utilizarea materialelor din Internet, etc.
Va rog să citiţi cu atenţie Codul de Etică şi Regulamentul studentului UnAŞM