Concursul Naţional “Cel mai bun elev inovator”, ediţia a VIII-a

Cei mai talentaţi elevi din Republica Moldova au participat pe 23 mai 2015, la a VIII-a ediţie a Concursului Naţional „Cel mai bun elev inovator”, care a devenit deja o tradiţie, fiind adresat tuturor elevilor şcolilor şi liceelor din ţară.
În acest an concursul şi evenimentul de nominalizare a câștigătorilor a fost organizat de către  Academia de Ştiinţe a Moldovei,  Agenţia pentru Inovare și Transfer Tehnologic a AȘM (AITT), Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova (ME), Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova (MAIA), Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (UnAŞM) și Liceul Academiei de Științe a Moldovei şi s-a desfăşurat în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale ”Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
La concurs au participat 40 de instituţii de învăţământ din ţară, s-au înscris 105 concurenţi şi au fost expuse 120 de lucrări. În premieră, participaţii au fost întâmpinaţi de un iepuraş, care a fost mascota evenimentului şi care a creat bună dispoziţie concurenţilor.
Evenimentul a fost inaugurat de Roman CHIRCA, directorul general al AITT; acad. Gheorghe DUCA, preşedintele AŞM; m. c. Vladimir HOTINEANU, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; dr. Lilia BOLOCAN, directorul AGEPI; acad. Maria DUCA, rectorul UnAŞM; Angela PRISĂCARI, reprezentant al ME şi Svetlana SCARLAT, reprezentat al MAIA, care au salutat şi au dorit succes tuturor participanţilor, subliniind importanţa tinerii generaţii în dezvoltarea ţării.
Preşedintele AŞM a exprimat bucuria pentru faptul că ediţia curentă a înregistrat un record de participare, lucru ce denotă că interesul tinerilor faţă de inovaţii creşte de la an la an, aceasta însemnând că ţara noastră are viitor, un viitor sigur. Şi nu în zadar, Academia de Ştiinţe, care a iniţiat acest concurs, comunitatea ştiinţifică din ţara noastră promovează deja ani buni, constant şi intens dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere. „Noi organizăm acest concurs pentru ca voi să îndrăgiţi şi mai mult cunoaşterea, să faceţi ceva nou, bun şi necesar pentru ca lucrurile în ţară să meargă mai bine. Voi sunteţi speranţa zilei de mâine, voi sunteţi viitorul nostru”, le-a spus academicianul elevilor, încurajându-i să participe cât mai activ şi la ediţiile următoare. 
Câştigătorii concursului desemnați în urma evaluării realizate de Comisia de evaluare şi a Juriului au beneficiat de cadouri și premii băneşti.
Pe locul I s-a plasat Serghei ADAMOV, cl. XII-a, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, Ungheni, pentru lucrarea „Transformarea plasticului în petrol lichid.
 Locul II  a revenit la doi concurenţi - Elena RUSU, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Ungheni şi Victor LOZOVANU, Liceul Teoretic „Petru Zadnipru”, Chişinău.
Locul III  a fost împărţit de trei pretendenţi – Valentin SURUCEANU, Liceul Teoretic „Ginta Latină, Chişinău; Ştefan CURTEV, Liceul Teoretic „D. Cantemir”, Chişinău; Timur MITIOGLO, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, UTA Găgăuzia.
 Premiul pentru popularitate, instituit în premieră a fost acordat elevilor Alexandru SÂRBU şi Alexandru CIUVAGA din Soroca.
 Câştigătorii concursului au primit cadouri de preţ, premii băneşti şi diplome de participare. De asemenea, de premii speciale pentru creativitate, originalitate, capacitate inovativă etc. au beneficiat şi cei mai activi participanţi la procesul inovativ din sistemul de învăţământ şcolar: cele mai active raioane şi cele mai active şcoli/licee. Astfel, cel mai activ raion a fost declarat raionul Ialoveni, în special, Gimnaziul „Grigore Vieru”; cel mai activ, după numărul de exponate propuse - Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, or. Ungheni şi liceul cu cele mai multe exponate de creativitate - Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din s. Taraclia.